WEBMASTERS BUKKE 2006

16 Maj 2006

Endelig oprandt dagen. Nu har det i ugevis været rigtigt fint vejr men idag er der regn i sigte iløbet af morgenen. Kl. 4.15 sidder jeg og drikker kaffe i bilen oppe ved gården. Vindretningen er rimelig god udfra hvor jeg skal side. Som sædvanlig har vi trukket lod om pladserne til årets bukkejagt og ( næsten) som sædvanlig har jeg trukket træet ude på engen som min plads den første morgen.
Kl. 4.30 er jeg klar og går ned mod min plads. Det holder stadigt tørrevejr så måske tager metrologerne fejl (igen). Selv om det er tidligt på dagen så er fuglene begyndt på deres morgensang. En flok gæs med gæslinger får travlt med at gene ungerne ned i vandet da de ser mig. Da jeg kommer ned i kanten af engen støder jeg et par råer. Heldigvis bøver de ikke af mig men forsvinder lige så stille ind i mosen. Kl. 4.45 er jeg på plads i træet. Der går et par råer ude på engen men ingen bukke. Øv, har de mon fundet et andet sted at opholde sig denne morgen. Så kommer mikkel ræv luskende med en fugl i munden. Han er dog hurtigt væk igen da han kan lugte der er andre på engen end ham.
Ved skydetid ser jeg pludselig 60 meter ude til højre for mig en rå der ligge mellem de små tjørnebuske og hviler. Da jeg har studeret den nøje for at se om der mon ikke skulle være noget på hovedet ser jeg at der ca. 10 meter bag hende ligger en gaffelbuk. Nu er gode råd dyre. Hvis han rejser sig og følger dyreveksleren kan jeg ikke komme til at skyde for grene der hænger ud fra de omkringstående træer. Det kan jo også være at han vælger at gå ud over engen og så har jeg en chance. Mens tankerne flyver gennem hovedet på mig opdager jeg pludselig at der ca. 120 meter ude på engen på står et dyr. Hvor pokker kom det fra ?. Op med kikkerten. Jo, minsanten om ikke det er en rigtig flot gaffelbuk. Betydelig større en den der ligger sammen med råen. Op med riflen, trådkorset på bladet og BANG. Han vælter i knaldet og bliver liggende og spjætter. Råen og gaffelbukken der lå ned styrter ud på engen og stopper ca. 100 meter ude, men da den jeg skød stadig rør på sig vælger jeg ikke at skyde den anden buk også. Og godt for det for pludselig rejser han sig op igen. Han flytter sig ikke men står og vakler med hovedet halvt løftet. Er det de sidste krampetrækninger eller hvad ? Trådkorset på bladet igen og BANG. Se nu melder bukkeferen sig og skudet pløjer sig ned i engen lige henover dyret. Der går ca. et par sekunder og så vælter bukken igen og vupti så står han op igen. Dybe vejrtrækninger, koncentration og så korset på bladet igen, BANG, og denne gang bliver han liggende.
Se nu er engen TOTALT rydet for alle levende væsner jeg jeg kravler ned af træet og går ud for at hente bukken. En rigtig flot gaffelbuk, meget store og kraftige rosenkranse. Hvorfor døde han ikke i første skud ?. Ja enten havde jeg fejlberegnet afstanden ud til ham eller også havde træet vippet i vinden eller også ..... Ja ihvertilfælde sidder første skud lige i overkanten af rygstykket og har knækket et par tappe af ryggen uden at ryggen er brækket helt over. Derfor har der stadig været hjeneforbindelse og han har kunnet rejse sig dog uden at kunne gå. Anden kugle ramte jo slet ikke men tredje kugle sidder perfekt. Puha sikke en start på dette års bukkejagt. Og så skal det lige med at da jeg når op til bilen begynder det at regne og det er helt okay med mig men lidt ærgeligt for de andre der er på bukkejagt.


Rigtig flot buk når jeg selv skal sige det.

 

17 Maj 2006

Idag har jeg "Grusgraven". Jeg tror nok at der har været gravet grus engang inde på den anden side af skellet, deraf navnet. Sidste år blev der ikke slået græs på området så derfor er vegetationen høj nok til at dyrene vil gå derud allerede nu så tidligt på sæsonen. Normalt er der først chancer her sidst i bukkesæsonen når græsset er blevet højt. Allerede da jeg går på plads ser jeg dyr. Et dyr "bøver" af mig inde hos naboen men det genere ikke de råer der går ude på stykket.
Da jeg har placeret mig bag det eneste skjul der er nemlig en lille busk har jeg mulighed for at se nærmere på de dyr der er ude på stykket. 2 råer og længst væk en rimelig pæn buk. Der er ca. 300 meter ud til ham og ingen mulighed for at pürche ind på ham i det åbne terræn. Der er kun en ting at gøre nemlig vente og se om ikke han trækker nærmere på et eller andet tidspunkt. Det er godt at jeg tog et par regnbukser på inde under camoflagetøjet for det er godtnok vådt at side i det høje græs.
Det er en meget fugtig luft der er her til morgen og det bevirker at både briller og kikkert dugger og skal tørres hele tiden. Gad vide om man ikke skulle prøve at få kontaktlinser så er der da en del mindre der dugger. Bukken bliver ude hvor han er og oveni så ligger han sig ned og hviler. Imedens jeg har siddet og prøvet at finde ud af hvor stor han er er der kommet et par smaldyr ud på stykket. Gad vide om det kan vække hans interesse ?. Han bliver bare liggende. Så kommer der en lille buk ud fra skellet nede ved ham og det får ham op at stå. Den lille buk løber tilbage over skellet men vender hurtigt tilbage med følgeskab af endnu en lille buk, sikkert hans tvilling. Så kan det godt nok være at der kommer fart over feltet. Over stok og sten i siksak ud over stykket og først 6- 700 meter ude stopper han op og lader de små løbe. Nå, tilbage til den største af bukkene. Han kommer nu direkte mod mig hen over stykket, stille og roligt. Jeg sætte skydestokken godt fast i jorden og får vrikket mig godt i stilling. Så kan han bare komme. Han kommer ret imod mig og da han er inde på ca. 70-80 meter er jeg klar til at trykke. Så lyder der et skud nede fra engen hvor min søn sidder her til morgen og min buk stivner. Jeg lader skuddet gå. Han flader fuldstændigt ud og ikke et hår rør sig på ham. Skuddet sidder lige ind i bringen og han er gået til de evige græsmarker uden at ane uråd. En rigtig flot gaffelbuk måske en bror til ham jeg skød igår for opsatsen ligner meget. Så fra at stå med en umulig opgave endte det med at bukken selv klarede pürchen. Da jeg trækker ham over mod bilen kommer sønnen trækken med sin buk nede fra engen. Den er heldigvis lidt mindre end min buk så farmand er nu bedst.

 


Han er da også flot
 

Herunder har jeg prøvet at tegne ind på kortet hvordan bukken gik rundt inden han kom på skud. Han ligger i punkt A og de 2 små bukke kommer ud ved punkt B. Derefter går jagten ned over stykket langs den røde linie inden han havner i punkt C hvor han bestiger de evige græsmarker.
Her sidder jeg bag busken og kigger ned mod den liggende buk. Som man kan se er der ikke nogen mulighed for at pürche. (Billederne er taget senere da jeg selvfølgelig ikke havde kameraet med tilmorgen. SURT SHOW)


Ude ved det høje træ lader han de små bukke løbe og kommer så tilbage til mig og falder ca. der hvor billedet er taget fra.


Og her modsat det forrige billede op mod den busk jeg sad bagved.


En rigtig god start på dagen.

Har du en god historie fra bukkejagten som du vil indvi os andre i så send den til mig og meget gerne med billeder men det er er ikke et must.

 

Hilsen

Webmaster Henrik Kjærside