30 Maj 2011

Tålmodighed er en dyd.
(eller nødvendighed hvis man vil skyde bukken)

Siden den 16 maj havde jeg set ham flere gange. Stor, flot, majestætisk, enehersker og så seksender. Men der var lige et problem, nemlig at komme på skudhold af ham. Området består af 2 gårde hvoraf denne ene er ubeboet. Her opholdt han sig tilsyneladende meget i haven men hver gang jeg så ham gik eller lå han ude på græsmarken eller ude i hveden på 300 til 400 meters afstand.

Her er han fotograferet med telelinse på ca. 350 meters afstand den 20 maj.

Flere morgener og aftner lå jeg og ventede på at han ville komme op mod gården men uden held. Hans morgentur og aftentur gik mellem en mose på nabostykket og så rundt på området hvor jeg havde jagten, så opholdet i haven måtte være om natten. Da hverken græsset eller hveden var højt nok til at skjule mig i kravlende eller mavende tilstand måtte jeg finde på noget andet.
I den ene ende af området han passerede forbi stod der en tjørn men jeg skulle gå ca. 800 meter ud over åbent område hvor der både fra mosen og fra græsmarken var frit udsyn, så hvis han lå der og kiggede ville han kunne se mig. Altså måtte jeg ud i god tid. Første gang jeg prøve var det overskyet og tungt vejr men metrologerne lovede tørrevejr. På med kamuflage tøjet og så ned over marken uden stop. Hvis han så mig var det ikke sikkert han ville tage sig af det hvis bare jeg holdt på uden stop. Jeg må indrømme at det var fristende og stoppe op for at se om han lå nogen steder og kiggede men jeg forsatte ned til tjørnebusken. Her var planen så at jeg ville lægge mig under busken og vente. Til min overraskelse stod der et gammelt piletræ inde i tjørnebusken og her kunne jeg kravle op så udsynet over området var endnu bedre. Klokken var nu 16.30 og lukketid var 21.40 altså teoretisk 5 timers venten forude. Nu var der så lige det med vejret. Jeg var kun lige kommet på plads da det begyndte at småregne. Ja, ja, det stopper vel igen tænkte jeg. Metrologerne lovede jo tørrevejr. Op med mobilen og ind på DMI's hjemmeside og se om der var ændringer. Jo, en regn front havde flyttet sig så der var muligheder for spredte byger. Og her sad jeg så i de "spredte byger" lige til kl. 20.30. Ikke skyggen af liv på hele området. Jeg tror at både harer, fasaner og råvildt havde søgt læ i mosen. Jeg var nu så våd og kold at jeg begyndte ryste over det hele, og skulle bukken komme kunne jeg ikke skyde så det var den aften. Der gik flere timer inden jeg havde fået varmen igen.
Dagen efter slog vejret om. Sol og 20 grader. Igen var jeg på plads i træet kl. 16.30.
Efter at havde studeret hele terrænet i kikkerten så jeg noget bevæge sig i en lille grøft inde på nabostykket kun 30 meter fra hvor jeg sad. Der lå bukken og slikke sol. Han havde ikke opdaget mig da jeg gik ned over marken fordi han lå så lavt og vinden bar ikke hen mod ham. Her lå han så 1 times tid inden han rejste sig. Han strakte sig og gik hen mod mit område, vente om og gik lidt tilbage igen og lagde sig. Så kom der et smaldyr bagfra hvor jeg sad og passerede forbi ham. Han fulgte efter men desværre væk fra mit område. Det passede åbenbart ikke smaldyret at få selskab så hun satte i løb og ham bagefter. 100, 200, 300 .... meter igennem hvedemarken og nu forsvandt han hen over en bakketop ca. 600, 700 meter ude. Så tæt på og så alligevel så langt fra. Efter ca. 20 minutter dukkede han op oppe på bakken hvor han var forsvundet henover men desværre med retning af den modsatte ende af området hvor jeg sad. Så lagde han sig og jeg kunne ikke se ham mere. Efter ca. en halv time rejste han sig og satte i fuldt firspring ned over marken og hen imod hvor jeg sad. Klar med riflen, men han stoppe lige inden han kom ind over skellet og gik stille og roligt hen og lagde sig der hvor han havde ligget da jeg kom. Jeg må indrømme at nu pumpede adrenalinen i kroppen. Nu rystede jeg igen som aftenen før men det var ikke af kulde. Her kunne jeg så studere ham den næste time mens han lå og soignerede sig. Da kl. var 20.30 rejste han sig igen, kiggede lidt rundt og så gik han lige hen mod træet hvor jeg sad, drejede lidt til den ene side og kom ud med bredsiden til på 30 meter's afstand og gik 5 meter ind på mit område. Han faldt hvor han stod da jeg gav ham en høj kugle.Han er da flot.

WEBMASTER